Friday 20 December 2019

HONDURAS 🇭🇳 2007

24 Aralıkta başlayan Indiana Jones tadındaki seyahatimizde Meksika ve Guatemala'nın ardından Honduras'tayız. Burası Dünyanın en yoksul ülkelerinden birisi. İstatistiklere "En çok cinayet işlenen şehirler" listesinden giren yerleri var. Bizim ne zorumuz var dersek... Derdimiz, en ünlü 3 Maya tapınağından biri olan Copan'ı görmek. Diğer iki tapınağın yer aldığı ülkelere ayak basmamıza rağmen tapınakları henüz görmedik. Dolayısıyla 3. ülkeye adım atıp ilk tapınağı burada görecek olmak heyecan verici. Buradan tekrar Guatemala'ya döndüğümüzde Tikal'i, Belize üzerinden Meksika'ya döndüğümüzde ise Chichen Itza'yı göreceğiz. Dolayısıyla Maya Tapınakları ile Honduras'ta tanışma düşüncesi bile çok sıra dışı.   

Önce kısanın da kısası bir HONDURAS brifingi:
Nerede: Orta Amerika'da bulunan ülke, batısında Guatemala, güneyinde El Salvador ve Nikaragua ile komşu. Zaten komşu listesini duymak bile ülkeye ilgi duymak için yeterli. En azından benim için öyle. 😉
Honduras da aynen Meksika ve Guatemala gibi her iki tarafında iki okyanus ile kutsanmış bir ülke. 
Honduras, Türkiye ile kıyaslandığında alan olarak %15'i, nüfus olarak ise %10'u kadar.   
Başkent
Tam "Kim 1 Milyon İster" yarışmasında final sorusu olmaya layık bir isim: Tegucigalpa  
Kısa Tarih:
1502'de Kolomb'un ayak basması ile İspanyol kolonisi olan ülke, 1821'de kader ortağı Nikaragua, El Salvador ve Guatemala gibi bağımsızlığını ilan etti. O zamandan bu zamana 300 ayaklanmaya tanıklık eden, bir dönem El Salvador ile gerilim yaşayan ülke, hala güvenlik konusunda soru işareti. 
TC Dışişleri Bakanlığı sayfasında ülkeye yönelik aynen şu açıklama yer alıyor:
Yüksek suç oranları nedeniyle, bu ülkeyi ziyaret edecek vatandaşlarımızın güvenlikleri konusunda duyarlı olmaları ve özellikle geceleri kent merkezleri dışındaki bölgelere gitmemeleri gerekmektedir.
Yönetim Biçimi:
Demokratik cumhuriyet ve mevcut devlet başkanı kısaca JOH olarak bilinen ve 2017'de şaibeli seçimle ikinci kez koltuğa gelen ( ya da kalkmayan 😐) Juan Orlando Hernandez. 
Dil: İspanyolca ve yerel diller  
Din:
Ülke, kolonyel yani İspanyol işgalinden itibaren Roma Katolik kilisesine bağlı Hristiyandır. 
Para
İşte bir bilgi yarışması sorusu daha.
Para birimi HNL yani  Honduran Lempira 
Türk Lirası lempiradan daha kıymetli. 1 TL yaklaşık 4,1 HNL, 
Dolar karşışındaki durum ise 1 USD yaklaşık 24 HNL  
Vize: 
İyi haber, VİZE YOK. 90 güne kadar. 
Gezilecek Yerler:
Honduras, bölgede yer alan tüm ülkeler gibi hem tarih hem de doğal güzellikle kaplı bir cennet. Tropikal iklime sahip ülkede Haziran-Kasım ayları arası fırtına-kasırga dönemi. Dolayısıyla gezilecek yerlerden önce gezi dönemini seçmek önemli. 
Maya Tapınakları içinde özellikle 3 tanesi çok ünlü. Bunlar Meksika'daki Cancun'a yakın Chichen Itza, Guatemala'da Flores şehrine yakın olan Tikal ve Honduras'taki Copan. 
Ülkenin iki tarafı okyanus. Atlas Okyanusu yani Karayip Denizi'ndeki Roatan ve Bay Adaları turizm açısından en çok adı duyulan yerlerin başında. Dalış meraklılarına duyurulur. Ayrıca ülke içinde o kadar çok milli park var ki! Sonuçta ülke baştan sona yağmur ormanı. Ülkenin kuzeyinde yer alan ve Unesco Dünya Mirası listesindeki Rio Platantano Biyosfer Rezervi, dünyanın en büyük yağmur ormanı. 
Neler Yenir:
Tıpkı diğer Orta Amerika ülkelerinde olduğu gibi hem lezzetli hem de ucuza bulacağınız yemeklerin başında tüm bölgece çok sevilen baleadas yani tortilla geliyor. Pirinç, siyah fasulye ve balık dahil her türlü et gani gani.
Tatlı olarak trileçe adıyla zaten dikkatinizi çekecektir.
İçecek olarak kahve, bira, şeker kamışı likörü ve Karayip kıyısı olan her ülkede olduğu gibi rom.
Bundan sonrasında günlük notlarıma emanetsiniz. 
SEYAHAT GÜNLÜĞÜ










2 Ocak 2007 Salı (Guatemala City - Honduras Copan )
Yine bir endurans yarış günü.😉
Uyandırma 05:45, bagaj bırakma 06:30, hareket 07:15
Pancake eşliğinde kahvaltılarımızı, yoğurtlu kahvaltı gevreklerimizi yiyip yola koyulduk. Önce Guetemala Cityye uğrayıp meydanı gezdik. Ardından yaklaşık 4.5 saat süren bir yolculuğun sonunda Honduras sınırına ulaştık.
Honduras’ın para birimi Lempura. 1 $ yaklaşık 18  Lempura yapıyor. (2019 Aralıkta ise 24) Yaklaşık 45 dakika sonra Copandaydık. 3 ve 9. Yüzyıl arasında yaşayan ve daha sonra yaşamış savaşçı tabiattaki Azteklerin aksine mistik, ruhani bir hayata sahip olan Mayalıların en önemli 3 yerleşiminden birisi Copan  diğer ikisi Guetamalada Flores'teki Tikal ile Meksikadaki Chichen Itzayı ise daha sonra gezeceğiz. Yağmur ormanlarında 1 mil kare sadece 30 kişiyi besleyebiliyor; bu nedenle hayat zor. Guetamaladaki Quetzal kuşunun yerini burada papağan almış.


Burada turist rehberleri tanıtım turları esnasında  ucunda papağan tüyü olan çubuklar taşıyor. Parkın girişinde ufaktan gövdesi dikenli ceiba adlı bir ağaç var. Bu ağacın meyveleri olgunlaştığında patlayıp bir tür pamuk oluyor. Parkın tam giriş noktasında kökleri canavar gibi ürkütücü biçimde her yere uzanmış, incir ağacı soyundan gelen bir ağacı geçerek turumuza başladık. Bu ağaç her yere kök salıp etrafındaki tüm yaşam alanını zaptetmiş. Tevekkelli köküne
incir ağacı dikmek” demiyorlar. Poyraza Guatemala Cityde kovaladığı güvercinlerden düşen tüyle rehberimiz Marvinin sopasına benzer bir çubuk yaptık.








Belgesel ve film karması tadındaki Copan gezimizin ardından köyünü gezdik. İlk etapta cinayet istatistikleri, iç savaş ve yolsullukla çağrışan bir ülkede sadece ve sadece huzur çağrıştıran bir köy. Hem huzur, hem güzellik,estetik, renk. Ve doğa. Etraf çok yeşil. Köy çarşısında çok güzel kolyeler buldum. Evimiz için muhteşem bir Maya kabartması aldık.
Ahşaptan oyulmuş anne ve yavru tukan kuşu. Meksika'nın güneyinden başlayıp Arjantin'in kuzeyine kadar olan Orta ve Güney Amerika yağmur ormanlarındaki ağaçlarda yaşayan bu güzel kuşlar iri gagaları ile çok sevimli. 
Bir de dekoratif bir mini vazo. ( Yıllardır salonumuzu süsleyen bu vazonun içindeki tüyler ise 2011 yılında, Bolivya Amazonlarındaki seyahatimizde, anakonda peşinde dolaştığımız gün Pampas bölgesinde bulduğumuz kartal tüyleri.
Kolye koleksiyonumun nadide parçalarından birisi olan ve doğum tarihime göre hazırlanmış Maya figürlü bu güzelliği de unutmayayım.

Saat 18:00de ulaştığımız otelimiz ise bir harika! Hava kararmak üzere olmasına rağmen havuzu görünce Poyraz sevinçten çıldırdığı için az da olsa yüzelim deyip süratle mayolarımızı giydik. Zaten hep en üste koyuyorduk. Dolayısıyla odamıza girip mayoları giyip çıkmamız bir oldu. Aşağıda bizi bir sürpriz bekliyordu. Evet, kocaman bir jakuzili havuz! Böylece girdik ve neredeyse 1 saat keyif yaptık. Hava karardı, yıldızlar çıktı. Tam da Poyraz’ın  "HBDGO- Hayat bundan daha güzel olamaz” lafının hakkını veren bir an yaşıyoruz. Havuzda Sarah (Kanada) ve Chris (ABD) isimli konuklarla tanıştık. 
Yemekte ben tortilla çorbası içtim. İçine küp şeklinde kesilmiş avokado ve çıtır  kıtır birşeyler atılıyor. Karidesli spagetti, nefis bir pilav, süper et ve balık vardı. Masamıza Chris ve Sarah da geldi. Sarah büyükannesi ile birlikte Ağustosta Türkiyeye gelmişler ve anlatırken gözlerinin içi parlıyor.
Poyraz, bugün otele girdiğimizde check-in için beklerken tuvaleti gelince kendi başına tuvaleti bulmuş ve prosesi kendi başına tamamlamış.😊 Haliyle çok hoşuma gitti. 
Yemekten sonra da yol arkadaşlarımıza emanet ederek odada bırakıp iki kez yirmişer dakikalığına çıktım. Yaşasın, oğlum büyüyor! 
Bugün yol boyunca otobüste İda Teyzesi ve Yusuf Amcası hikayeler anlattılar. İda Hanıma hayranım, çok güzel ve zarif bir kadın. Grace Kelly havası var. Yusuf Bey de çok keyifli birine benziyor. Tülin Hanım ile eşi Ahmet Beyi de çok sevdik.
Roza Hanım her daim şık. Konuşması ve duruşu ile arkadaşım Sevimi hatırlatıyor. Perla Hanım da çok eğlenceli birisi. 
Yarın için saat 06:30a uyandırma, 07:15e bagaj teslim ve 08:00e hareket verildi.  Şimdi uyumak lazım. Hondurastayım ve buna inanamıyorum. Otelimiz
nefis. Şu ana kadar bu seyahatteki en iyi otelimiz. Bu gece dolunay var. Etrafta papağan sesleri, çok keyifli. Odamız ve mobilyalar da çok güzel.
Yemek ve sonrasında orada tanıdıklarımızla keyifli sohbetler ettik. Gerçekten çok güzel bir gün geçirdik.
Otelimiz Posada Del Real Copan. Posada in” anlamına geliyor. Copan’ın Gerçek Yeri” anlamına geliyor.
otelin kartı”
Burada ufak, bakkal bile denemeyecek yerde 10 lempura yani neredeyse  75 Ykrye 5 tane muz, 30 Lempura yani yaklaşık 1.5 YTLye neredeyse bir kilo antep fıstığı benzeri fıstık aldım. Fakat elma pahalı. 1 kilo muz alınacak fiyata 1 adet elma ancak alınıyor. Poyraz market sahibinin oğlu Raul ile arkadaş oldu. Burada insanlar daha beyaz tenli ve gürbüz görünümlü, biraz da daha eli yüzü düzgünler. Hondurastaki Hondu” , derin” anlamına geliyor.
3 Ocak 2007 Çarşamba (Honduras Copan- Guatemala Flores)
Sırada 3 ünlü tapınağın en ünlüsü olan Tikal var. Flores yani Guatemalaya doğru yola çıktık. Başdöndürücü ülke Hondurastaki etkileyici gezimizin ardından tadı damağımızda kalan Guatemalaya geri dönmek ne güzel!  

Bu kısa ama güçlü seyahatin bizde hatrı büyük. Hele de yanımızda getirdiğimiz ünlü kahvesi olunca. 



No comments:

Post a Comment